Upptäck nu
Segelflyget kom till Sverige i början av 1930-talet och från 1940 blev platåberget Ålleberg dess nationella centrum. Genom en nationell insamling kunde man köpa i princip hela Ålleberg och den första hangaren uppfördes samtidigt som en provisorisk startbana gjordes i ordning och invigdes 1941. Ytterligare hangarer och byggnader tillkom och startbanorna har förlängts och förbättrats.  Alla SM-tävlingar hölls här fram till 1967. Sedan blev startbanan för liten,  när deltagarantalet ökade. Svenska Segelflygförbundet har sitt huvudkontor på berget och utbildar idag instruktörer och segelflygtekniker.

Segelflygmuseet invigdes 1984 i den äldsta hangaren och var då norra Europas enda.

En del av museets ca 20 utställda plan är i flygbart skick och flygs av Segelflygets Veteransällskap under sommartid en helg varje månad samt en hel vecka i juli. Då kan det även finnas möjlighet att följa med på en tur. Veteransällskapet har också guidningar på museet.

Strax intill museet ligger en sommaröppen restaurang/kafé.  Här kan man boka övernattningsrum med vandrarhemsstandard samt camping och ställplatser.

Platåberget Ålleberg bjuder på fantastisk utsikt och artrika skiftande naturtyper. Området är idag ett naturreservat med flera vandringsleder. Berget är sägenomspunnet och även känt för guldkragen från 500-talet eKr som hittades här i början av 1800-talet.
För mer info se Kulturvägens besöksmål Ålleberg – Falköping.

Öppet

Museet har öppet kl 11-18.
9 april - 10 april (Museirallyt).
6 maj - 6 juni under helger.
10 juni - 27 aug alla dagar i veckan (stängt 23-25 juni).
2 sep - 24 sep under helger (23 sep Konstnattten).
Andra tider efter överenskommelse.

Googlekartor

Länk till Google Maps för utförligare karta och vägbeskrivning:
58.13743, 13.59923

Hitta Hit

Från Falköping följ väg 47 ca 3 km österut riktning Jönköping. Sväng höger vid skyltar Segelflygskola. Vänster vid T-korsning och följ sedan asfaltvägen upp på berget till parkeringen.