Upptäck nu

Geocaching

Upptäck Kulturvägens skatter!

Utforska Kulturvägen på ett lite annorlunda vis – genom geocaching! Vid ungefär 45 (det skiftar något mellan  säsongerna) av Kulturvägens besöksmål finns s k geocacher, eller ”skattgömmor” utplacerade, redo att upptäckas! I vår broschyr och på denna webbsida markerar symbolen nedan (kryss i en cirkel) vid vilka av Kulturvägens besöksmål en geocach finns gömd.

Vad är geocaching?

Geocaching är en sysselsättning som passar alla som äger en bärbar GPS-enhet eller en smartphone. Det kan beskrivas som en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Så noggranna koordinaterna som möjligt till gömman publiceras, ibland tillsammans med ledtrådar, på en webbplats (www.geocaching.com). Intresserade kan sedan leta upp gömman, geocachen, och anteckna sig i loggboken. En regelrätt geocachare loggar därefter även in på www.geocaching.com, för att också skriva in sig i den nätbaserade loggboken. Här kan man även läsa övriga ”skattfinnares” kommentarer och noteringar.

GeocachingGeocaching är ett sammansatt engelskt ord bestående av det grekiska GEO som betyder jord, mark och CACHING från det engelska/franska ordet cache som betyder gömställe. En svensk direktöversättning av geocaching är svår, men ett uttryck som beskriver företeelsen kan vara “Skattjakt-med-GPS”.

Hur man finner sin första Geocache

För att kunna hitta de olika geocachernas koordinaterna måste du registrera dig på www.geocaching.com. Där, men även på www.geocaching.se kan du läsa vidare om hur du sen går till väga för att geocacha.

Geocaching