Upptäck nu

Utmed Kulturvägen är det alltid nära till naturen!

Ta Dig ut helt på egen hand eller kontakta  Outdoor Support för friluftsaktiviteter som paddling, vandring, cykling, matlagning över öppen eld, tälta, sova i vindskydd eller på hotell –  enskilt eller i grupp.  Lönern Turism erbjuder naturcamping och ställplatser alldeles invid sjön Lönern, som är en bra fiskesjö.

Cykel- och vandringsledernas längder varierar mellan någon enstaka till 200 km. Många av Kulturvägens besöksmål som har mat & fika, boende, ställplatser, gårdsbutiker & försäljning, konst & hantverk, spännande aktiviteter, museer och andra sevärdheter ligger utmed eller i närheten av leder.

ÄTRADALSLEDEN

Mellan Falköping och Falkenberg
Ätradalsleden är en nationell cykelled där Du färdas genom ett gammalt kulturlandskap med mångtusenåriga vägar mellan kusten och det inre av Västergötland. Leden går genom öppna landskap, skogar, städer, byar, utmed sjöar och den slingrande ån Ätran. Den är totalt 197 km, varav 146 km är bilfri banvall. Den norra delen, mellan Falköping och Ambjörnarp, går uteslutande på asfalterad banvall. Sträckan Ambjörnarp-Falkenberg slingrar sig fram på lågtrafikerade landsvägar, mestadels på asfalt, men korta sträckor är på hårt packat grus. Sträckan Fegen-Gällared går dock på banvall.

Mycket att uppleva
Njut av härliga dofter och spännande skiftningar i landskapet, vackra platser, sevärdheter av skilda slag och möten med nya människor. Du kommer att passera eller ha nära till naturreservat och fornminnen som t ex Olsbrostenen, Frälsegården, Korpebobergs lövskogar, Skårtebo och Fegens naturreservat. Blås ditt eget glas eller handla på loppis i Limmared, lev stenåldersliv på Ekehagens Forntidsby. Sök svalka och lugn i medeltida kyrkor, gör en avstickare till konstnär Kristian Jensen i Vårkumla. Fiska, bada och paddla kanot i Ätran eller i någon av sjöarna. Hallands vackraste väg Askome-Gällared, tar dig till Yngeredsforsen med historisk miljö och kulturstig. Falkenberg bjuder på sandstränder, tångdoft och salta bad. Bo på en gård med ett levande lantbruk, i en stuga vid en sjö eller mitt i centrum. Avnjut en god fika på Basta Kvarnkafé i Blidsberg och passa på att mata fiskarna i Ätran. Inta en måltid på Vilhelmsro Gårdscafé i Falköping eller på Glasets Hus i Limmared.

FLERA ANDRA LEDER

Den historiska Oxabanan och Sjuhäradsrundan i Tranemo kommun.

I Ulricehamns kommun kan man cykla Åsunden runt och Västgötaleden. Den senare går genom både Ulricehamns och Falköpings kommuner. I Ulricehamns kommun går också vandringslederna Björnöleden på Komosse, Galtåsenleden till toppen av Västergötlands högsta berg och Redvägsleden öster om Ätran.

I Falköpings kommun ligger vårt besöksmål Gökhemskogen, ett privatägt rekreationsområde öppet för alla.

Flera av Kulturvägens besöksmål ligger vid andra leder eller har egna markerade leder/naturstigar t ex  Skårtebo, Hofsnäs naturstigar i Torpa/Hofsnäsområdet, Björnhyltans Trädgård och Gårdsbutik i Tranemo kommun. Karins Lada, Årås Säteri och Trädgård, Kronogården i Trädet, Hökerums Slott, Prästavägen vid Kyrkorna i Säm i Ulricehamns kommun. Ryttarens Torvströfabrik, Åsle Tå och Ålleberg i Falköpings kommun samt Eriksgatuleden i  Mullsjö kommun.

Pilgrimsleder
Under medeltiden var det vanligt med långa pilgrimsfärder till Rom och Jerusalem, men också till heliga platser i hemlandet. Vandringarna pågick i vårt land ungefär åren 1080-1540. Inom Kulturvägens område i Floby pastorat, Falköpings kommun går Vilskeleden med sommaröppna pilgrimskyrkor i Jäla och Gökhem. S:t Olofsleden har en längre sträckning och går genom Floby pastorat med pilgrimskyrkorna i Jäla, Kinneved och Vårkumla och genom Falköpings pastorat med ett flertal öppna pilgrimskyrkor. Norra S:t Sigfridsleden går från Jönköping via Habo och Mullsjö kommuner och ansluter till S:t Olofsleden i sydöstra delen av Falköpings kommun.

I Ulricehamns kommun går Pilgrimsleden Norra Ätradalen från Skottek strax söder om Ulricehamns tätort, norrut och ansluter till S:t Olofsleden i Falköpings kommun.
Kulturvägen har många besöksmål utmed pilgrimslederna.

Pilgrimsled